Държавата е отделила 29 млн. долара за отстраняване на щетите

Най-малко 70 души са загинали при наводнения и поройни дъждове в Кения от средата на март, съобщи говорител на правителството, цитиран от Асошиейтед прес.

Столицата на Кения – Найроби, и западните и централните райони на източноафриканската страна от седмици са заливани от поройни дъждове, които доведоха до наводнения. Говорителят на кенийското правителство Исак Мваура отхвърли твърденията, че в продължаващите наводнения са загинали стотици хора  и каза, че официалният им брой сега е 70.

Снимка: БГНЕС

Пет тела бяха извадени в петък от река в департамента Макуени в източната част на страната, след като камионът, с който жертвите пътували, бил отнесен от залян от придошлата вода мост. Други 11 души са били спасени.

Вицепрезидентът Рагати Гачагуа заяви, че правителството е отделило 4 милиарда кенийски шилинга (29 милиона долара) за оказване на спешна помощ, но не даде повече подробности.

Стотици слонове са загинали заради сушата в Кения

Снимка: БГНЕС

Над 130 000 души са засегнати в момента от наводненията, а хиляди къщи са отнесени от водата, докато други са под вода. Наводнени са 64 обществени училища в столицата, които не работят. Пътища и мостове са повредени или разрушени.

Кенийската метеорологична служба в петък издаде предупреждение за поройни дъждове през уикенда и призова хората да бъдат бдителни. И други източноафрикански държави съобщиха за наводнения, като 155 души са загинали в съседна Танзания, а над 200 000 души са засегнати в Бурунди.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА