"Правим всичко възможно за 2 май да бъдат пуснати поне две от лентите на платното в посока София", подчерта той

Какво е причинило падането на подпорната стена на 16-ия километър на магистрала „Струма”. Проверяват ли се периодично тези съоръжения и кога блокираният от земната маса участък от скоростния път ще бъде пуснат изцяло? Темата в „Интервюто в Новините на NOVА” коментира членът на УС на АПИ инж. Стоян Николов.

„В момента е направена организация да се отстранят падналите на платното земни маси. Правим всичко възможно за 2 май – ако магистралата не функционира пълноценно, то поне две ленти от нея, активната и изпреварващата в посока София, да работят. Ако се наложи, ще има някакви действия в аварийната лента, но няма да затрудняваме движението”, заяви инженер Николов.

Дъжд или некачествено строителство: Каква е причината за свлачището на „Струма” (ОБЗОР)

По думите му сега предстои обследване на района, за да се види какви са причините за свлачището. „Предполагаме, че голямото количество дъжд през последните две седмици и преовлажняването на почвата, са довели до свличането на земната маса”.

По думите на инженер Николов докато не се разчисти участъкът – не може да се каже категорично какви са причините за инцидента. „За качеството на строителството не мога да кажа все още нищо. След като се направят съответните изпитвания – това ще бъде установено. От гледна точка на прегледа – категорично не може да е имало лош преглед, тъй като се правят ежемесечни проверки на всякакви подобни съоръжения. Така че, ако е имало проблем, е щяло да се сигнализира и да се предприемат съответните мерки. Последният преглед на това съоръжение е бил преди около две седмици. Не е имало никакви констатирани нарушения в конструкцията или дефекти”, посочи той.

Инженер Николов подчерта, че е „малко необичайно, че тази стена е паднала, без да покаже каквито и да било признаци, че има проблем”. „Това е малко форсмажорно обстоятелство. Нека хората не се притесняват. Обикновено, когато има някакъв  проблем – той се вижда. Има пукнатини по конструкциите. Така че не очаквам да се повтори такъв случай”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase