Те си направили „вампирски лифтинг”

Три жени са диагностицирани с ХИВ, след като се подложили на процедури за разкрасяване, наречени „вампирско лице“. Те били извършени в нелицензиран медицински спа център в щата Ню Мексико, се казва в доклад на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Това е първият документиран случай на заразяване с вируса в САЩ след козметични услуги, при които се използват игли.

Федералните здравни служители посочват, че при разследването от 2018 г. до 2023 г. на центъра „VIP SРА” в Албъкърки, е установено, че там очевидно е използвано повторно оборудване за еднократна употреба, в което имало остатъчна кръв. На мястото са намерени и неетикетирани епруветки и инжекции, както и спринцовки, които не били изхвърлени по подходящ начин. В доклада на здравните власти се казва още, че в спа центъра не е открит парен стерилизатор, който е необходим за почистване на инструментите, използващи се повторно.

Генни терапии: Близо ли са учените до пробив в лечението на редки заболявания

Според Американската академия по дерматология „вампирските“ процедури за лице - официално известни като „микронидлинг” с богата на тромбоцити плазма, са козметични манипулации за подмладяване на кожата, придаване на по-младежки вид и намаляване на белезите от акне и бръчките. „Микронидлинг” представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти в дермалните слоеве.

При процедурата, след като се вземе кръв от клиента, машина разделя кръвта на тромбоцити и плазма. След това плазмата се инжектира в лицето чрез стерилни игли за еднократна или многократна употреба.

През последните години „вампирските“ процедури за лице придобиха популярност, тъй като известни личности като Ким Кардашиян споделиха, че са се подлагали на такива. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА