Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г.

В последния работен ден преди дългата ваканция депутатите решиха да запазят нулевата ставка на брашното и хляба до края на годината. При продажбата на хляб беше поставен таван на надценката. Тя не може да е повече от 15%. Причината според депутати - в големите търговски вериги тази надценка достигала до 40 на сто.

Обрат на обрата: ДДС на хляба и брашното остава 0% до края на годината

Браншът вече се обяви против тавана на надценката. Според собственика на пекарна Жулиен Таушанов това е „поредният предизборен фойерверк”. „По този начин депутатите признават, че за много хора в България в 21 век е трудно да си купят хляб. Това е оценка за политиците”, смята хлебарят.


Председателят на Съюза на хлебарите в Бургас Димитър Людиев благодари за това, че нулевата ставка на хляба ще важи до края на годината. „Ако трябваше да коригираме цените от 1 юли, не вярвам някой да може да си го позволи. Това щеше да създаде сериозен стрес и по време на летния сезон за всички колеги в бранша. Няма основателна причина за промяна за данъци на суровини. Само работната ръка може да окаже влияние. Някои продукти може да поскъпнат с 5-10%. В сладкарството от седмици се увеличава цената на какаото, със сигурност продуктите там ще имат ръст. За хляба обаче не се очаква такъв”, отбеляза той.

По думите му по-малките търговски вериги не могат да си позволят висока надценка на хляба. „С 10-15 стотинки е ръстът на основните видове хляб там, докато в големите магазини е над 30%. Това е основната причина да се намерят едни и същи продукти на различни цени. Цените на брашното са стабилни, не се очаква да се повишат”, заяви Людиев.

Повече по темата гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase