Служебният министър на отбраната прие представителните роти от Асеновградския гарнизон

България отбелязва тържествено 148-години от избухването на Априлското въстание. Годишнината беше чествана в няколко възрожденски града у нас - Копривщица, Панагюрище, Клисура.

Хиляди граждани изпълниха централния площад „20 април“, за да наблюдават тържествената церемония. С едноминутно мълчание и падане на колене те почетоха героите, отдали живота си за свободата на България. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов прие представителните роти на Асеновградския гарнизон, а заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в словото си подчерта, че в историята на всеки народ има преломни моменти. За българите това е Априлското въстание-дързък и непоколебим избор за свобода.

По нов стил: Честваме 148 години от Априлското въстание

В Клисура днес годишнината беше отбелязана с мащабна възстановка. В местността „Зли дол”, където преди 148-години за първи път пуква черешовото топче, над 200 доброволци от цялата страна пресъздадоха героичната битка от април 1876 година. Хора от цялата страна се стекоха в Клисура, за да наблюдават зрелищния спектакъл.

Още гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase