Решението е за инсталацията за горене на RDF отпадъци

Върховният административен съд окончателно отмени Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015 г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите в София. С него се одобрява инвестиционното предложение за „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък“ на площадка ТЕЦ „София“, район „Сердика", с възложител „Топлофикация София“ ЕАД, съобщиха от ВАС.

Протест срещу готвени законови промени, засягащи околната среда

По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София- град по искане на няколко екоорганизации. Жалбата е от екосдружение „За Земята“, от Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, от сдружение „Независим обществен контрол“, от Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и физическо лице.

От съда са поискали допълнителни доказателства, които да покажат кръга на засегнатата общественост, да има публични обсъждания. Магистратите са поискали да бъдат изяснени въпросите за здравния риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство. Те са препоръчали да се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита.

Върховните магистрати примат, че решението на Административния съд София, с което е отменено Решението по оценка на въздействието върху околната среда, е правилно. Инвестиционното предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС. От РИОСВ София са одобрили доклада без наличието на достатъчно доказателства. „Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда”, се казва в решението на ВАС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase