Регионалното правителство в щата Рио Гранди до Сул обяви бедствено положение

Броят на смъртните случаи заради проливните дъждове в най-южния бразилски щат Рио Гранди до Сул нарасна до 13, предадоха "Ройтерс" и БТА. Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията. 

Двадесет и един души са в неизвестност, а 5257 човека в 134 града са разселени след бурите, причинили най-сериозните щети в щата за последните години, сочат данни на службата за справяне с извънредни случаи в Рио Гранди до Сул.

Евакуация, жертви и щети: Наводнения откъснаха от света десетки градове в Бразилия (ВИДЕО)

Президентът на страната Луиз Инасио Лула да Силва ще направи посещение в засегнатите райони и ще се срещне по-късно днес с губернатора на щата Едуардо Лейте в Санта Мария, където са регистрирани три смъртни случая. На видеозапис, публикуван в социалните мрежи, Лейте призова за координиране на усилията за спасяване на хора и обяви бедствено положение заради рисковете, пред които е изправен щатът предвид климатичните условия.

Лула каза снощи в обръщение към Лейте, че ще изпрати колкото хора са необходими, за да подпомогнат за справянето със ситуацията, съобщи президентската канцелария. 

Наводненията в Рио Гранди до Сул са поредното природно бедствие в Бразилия. През септември над страната премина тропически циклон, който отне живота на 30 души, припомня "Ройтерс".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анелия Пенкова, БТА