Военният парад е отменен заради великденските празници

На днешния ден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Заради съвпадението на празника с втория ден на Великден, традиционният военен парад беше отменен. 

Военен парад за Деня на храбростта и водосвет на знамената (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред паметника на Незнайния воин в столицата се състоя водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Той беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод Врачанския митрополит Григорий.

В тържествения ритуал участваха президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов и висшият генералитет на армията. Държавният глава прие представителните блокове от националната гвардейска част.

При изпълнението на националния химн по време на водосвета бяха произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад “Александър Невски”  прелетяха три самолета МиГ-29.

Те излетяха от авиобаза „Граф Игнатиево”. Служителите там се готвят догодина да посрещнат първите изтребители F-16, а дотогава бойните дежурства продължават на МиГ-овете.

„Провеждаме полети денем и нощем почти всеки работен ден от седмицата, не сме прекратявали носенето на бойните дежурства”, заяви подполковник Людмил Вълков, заместник-командир по авиационната техника и въоръжение.

А пред сградата на Администрацията на президента в столицата бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Днешният празник е специален и за 18-годишния Иван Кондилов. Той е от Рудозем, където членува в младежки клуб, пазещ традициите. Дългът на гвардееца е пътят, по който иска да поеме.

„Това е за мен една мисия, това е дълг към нашата страна, родолюбието възпитава чест, достойнство. За всеки един младеж, член на младежки гвардейски отряди, това е една мечта да стане част от националната гвардия един ден и да продължи да бъде част от символа на нашата страна”, заяви Иван Кондилов.
 

Българската армия е стабилна, а държавата – защитена. Около това мнение се обедини военното ръководство на страната.  Пред Николай Дойнов служебният министър на отбраната Атанас Запрянов беше категоричен - държавата заделя повече пари за отбрана, а отношението към българския войник се променя.

На Гергьовден министър Атанас Запрянов заяви, че армията вече не е подценено звено в държавата. И посочи причината: „В Европа има конвенционален конфликт. Всички нации, не само България, разбрахме, че трябва да имаме стабилни армии, ако искаме да имаме стабилна военна сигурност“.

А една от първите стъпки за гарантиране на сигурността вече е факт, добави Запрянов – да се увеличат разходите за отбрана. „България вече харчи 2.5 на сто от БВП за отбрана. Новото решение на нашия парламент за увеличение на заплатите ще повиши допълнително военния бюджет от новата година“, допълни военният министър.  

А увеличените средства, според началника на отбраната Емил Ефтимов, означават, че са в ход важни проекти. „Наистина съм горд, че в България се строят съвременни бойни многофункционални кораби. Следващата година трябва да бъде спуснат на вода първият кораб. Това са плавателни съдове, които са адекватни на времето и на заплахите, които ни очакват в Черно море“, подчерта адмиралът.

За сухопътните войски също има добри новини. По думите на техния командир придобиването на бойните машини „Страйкър“ върви по план. „Очакваме първата да пристигне юни-юли месец следващата година“, заяви ген.-майор Деян Дешков, който беше категоричен, че това е добър избор на бойна машина от наша страна.

И от земята към небето – очаква се първите 8 изтребителя F-16 да пристигнат у нас догодина.

„Подготовката на летците, които са необходими за първите 8 самолета, върви по график“, уточни ген.-майор Димитър Петров, командир на военновъздушните сили.

А докато новите самолети започнат да носят бойно дежурство, небето ни ще охранява МиГ-29. „България се пази както сама, така и със съюзниците“, посочи адмирал Евтимов.

На този фон обаче военното ръководство трябва да реши стар ребус – как да се попълни некомплектът в армията.

Денят на храбростта беше отбелязан и във Варна. Тържествено бяха издигнати флага на Военноморските сили, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на всички кораби от ВМС.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase