Те отговарят напълно на натовските стандарти

Нуждата от екипировка и модерно въоръжение през последните години винаги са били най-дискутираният проблем, с който се е сблъсквала армията ни. Отскоро Сухопътните ни войски са оборудвани с нови униформи и снаражение, които изцяло отговарят на натовските стандарти. Те бяха показани на централния площад в Асеновград.

Празник в небето: Три изтребителя ще прелетят над София

С нова екипировка се подготвят за първата си мисия в Косово артилеристите от града. Униформата тежи 10 кг, а модерната бронежилетка към нея - още 12, обяснява старши сержант Георги Дяков.

Адмирал Ефтимов: Българската армия не е статична, страната ни е сигурна

„Най-специфичното е удобството, което позволява бързо зареждане на оръжието”, каза Георги Дяков, военнослужещ в 4-ти Артилерийски полк в Асеновград.

За да окомплектоват екипировката си, военнослужещите в Асеновград имат остра нужда от раници и прибори за нощно виждане.

Командосите, готови за реални мисии: Среща с най-младото формирование в Българската армия

А Сухопътните войски отскоро разполагат с ново съвременно въоръжение - модернизирани автомати „Калашников“, автоматизиран звуков комплекс, който позволява да се поразяват цели в радиус до 20 км и комбиниран прибор за разузнаване.

„Той наблюдава военното пространство и може да засича разстоянието и ъгъла до съответната цел. Самият прибор дава директно координатите, които се предават на огневите позиции за по-бързо и своевременно поразяване на целите. Другата новост е безпилотно леталтелно средство. Неговите възможности са до 20 км дълбочина. Може да лети около час - час и половина. Може да носи и взривно устройство”, каза Красимир Ташев, командир на 4-ти Артилерийски полк- Асеновград.

Целия репортаж гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase