Радев и Главчев коментираха изборите и частната детска болница

След церемонията за Деня на храбростта държавният глава и служебният премиер влязоха в задочен политически спор. Искрите между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 прехвърчаха както за частна детска болница, така и за подготовката на изборите.

Румен Радев потвърди мнението си, че по време на неговите служебни правителства е имало искане за частна детска болница. „Имаше такива искания и не само по времето на Гълъб Донев, но и по времето на Стефан Янев. Винаги съм бил категоричен в позицията си и тя се спазваше от служебните правителства. Трябва да сме наясно, че в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да е приоритет. Тук държавата е закъсняла толкова много”, поясни държавният глава. Това бил и мотивът предишните служебни кабинети да не одобрят такава идея.

Радев: Във време на войни не трябва да свикваме с неглижирането на армията

В своя защита служебният премиер контрира, че при приемането на решението в Министерския съвет притеснения около строежа на частното лечебно заведение „Мама и аз” не е имало. „Всичко е абсолютно законосъобразно, но в обществото излязоха факти, които нямаше как да знаем. Както видяхте - реагирахме незабавно”, категоричен беше Главчев.  Затова премиерът иска проверка по случая. „Сигналът ще бъде подаден в първия работен ден и той не е само до ДАНС, а и до Прокуратурата. Очаквам доклад и от Министерството на здравеопазването, но искам ясно да подчертая, че имам висок респект към българските медици”, каза още Главчев.

Инвеститорът на частната болница изпрати нова позиция до медиите. Според нея президентът е „в дълбоко вътрешно противоречие”. Те питат с какво проектът за болница „Мама и аз” в София пречи на държавата да си стои на мястото. Утре предстои среща на служебния премиер Димитър Главчев с министри от кабинета му, за да обсъдят проблемите на вече съществуващата педиатрична болница.

И докато тече този спор, президентът напомни на служебния кабинет, че очаква те, заедно с ЦИК, да подготвят честни избори. „Аз имах сериозен разговор с г-н Главчев още по време на неговото назначаване и това е един от водещите критерии на неговия служебен кабинет. Най-вече в прерогативите на правителството е организирането на честни избори, в това число и пресичането на купения вот”, подчерта Радев.

Главчев: Нашата основна цел е организирането на честни и прозрачни избори

„В непрекъсната комуникация сме с всички министри, които имат някакво отношение. Ако имаше сигнали, повярвайте, щяхте да разберете по нашите действия”, отговори задочно Димитър Главчев.

Държавният глава коментира и приетия на извънредно заседание закон за хазарта като заяви, че все още текстовете се разглеждат в президентската институция. „Вие ще разберете моето решение, когато се произнеса със съответния указ, който ще издам - дали обнародвам, или налагам вето. Но е ясно, че  бързото законодателство невинаги води до добри резултати”, смята президентът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase