Официални лица от Скопие не присъстваха на церемонията

Български дипломати и военни почетоха паметта на загинали войници и офицери на българското военно гробище в Ново село. На церемонията обаче не присъстваха официалните власти на Скопие. Честването става в навечерието на президентските и парламентарните избори в Северна Македония, където въпросът за България е основен в кампанията.

С обща молитва на представители на двете църкви, но без официалните власти на Скопие беше почетена паметта на загинали български войници, погребани край Ново село в Северна Македония. „Кой бил българин, кой македонец, кой сърбин, кой грък. Ние всички сме православни”, подчерта Струмишкият митрополит Наум.

Пендаровски одобрява "черните" списъци за български граждани и политици

Гробището в Ново село е едно от малкото запазени български войнишки гробища в югозападната ни съседка. „То е символ на всичките ни множество на брой военни гробища както от източната страна на Беласица, така и от западната - през Дойран, Битоля, през Червената скала до Охрид и до Мокра планина”, твърди посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов.

Към отсъствието на македонските политици не останаха безразлични и българите, които живеят там. „В РС Македония няма политическа сила, няма ръководство, което ще дойде да отдаде почит на мъртвите, които са паднали тук. Ние живеем в ситуация, в която и гробовете ни разделят”, заяви македонският българин Владимир Перев.

Напръскаха с черен спрей табелата на българския клуб в Битоля 

Въпреки че миналата година беше спрян на границата, сега евродепутатът Андрей Ковачев беше допуснат. Той настоя, че македонските политици трябва да признаят съществуването на българите, ако искат да продължат пътя си към Европейския съюз. „Все още няма нито един открит българин на властова позиция в РСМ - в правителството, в местната власт, в прокуратурата, в полицията, където и да било”, отбеляза евродепутатът.

Мемориалът е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска Памет”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase