Българският държавен глава беше посрещнат в президентската резиденция „Загулба“

Въздушните оператори на България и Азербайджан подписаха договори за съвместна авиолиния, която трябва да започне да оперира между София и Баку от юни 2024 година.

Полетите ще се изпълняват съвместно от "България Еър" и националния авиационен оператор на Азербайджан. Това стана ясно от посещението на българския държавен глава и съпругата му Десислава Радева в Азербайджан. Те бяха посрещнати от Илхам Алиев в президентската резиденция „Загулба“.

Подписани бяха и договори в сферата на енергетиката, в която през последните няколко години двете страни имат сериозно партньорство. "Азербайджан е ключов партньор за страната ни в енергийната сфера. Подписахме декларация за укрепване на отношенията между двете страни до възходящото им развитие", заяви Радев

"България и Азербайджан са стратегическо партньорство от 2015 г. и нашите отношения стремглаво се задълбочават", посочи Алиев. Доказателство за това според него са и резултатите, които се очаква да бъдат постигнати. "Тази година се очаква да бъдат доставени 1,5 млрд. кубични метри природен газ на страната ви. С това ще бъдат покрити 50% от потреблението на България", подчерта още той. 

Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан

„Тези отношения на най-високо политическо ниво са стабилна основа за развитие на нашите двустранни отношения, не само в интерес на нашите две страни, но и за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Кавказ и Черноморския регион, за укрепване на енергийната сигурност на Европа”, допълни Радев.

„Нашите срещи с президента Радев са чести. Миналата година той посети Азербайджан, а аз България. Нашият политически диалог цели разширяване на сътрудничеството във всички сфери. Днес обсъждахме редици елементи - търговският стокообмен, енергетиката. Обемът природен газ, доставен от Азербайджан към България, се увеличава ежегодно”, посочи Алиев.

Двамата президенти ще продължат работят и за развитието на т.нар. "Среден транспортен коридор". 

След срещата си с Алиев, Румен Радев посети парламента в Баку и поднесе венци пред паметника на Гайдар Алиев и Алеята на мъчениците.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase