Гордана Силяновска е президент, партията е първа политическа сила в страната

Исторически избор в Северна Македония. За първи път Скопие ще има жена президент. Университетската преподавателка Гордана Силяновска застава начело, след победа над досегашния президент Стево Пендаровски.

Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ победи на балотажа досегашния президент Стево Пендаровски с 65 на 29% от гласовете на македонците. Победата на ВМРО-ДПМНЕ се оказа двойна, тъй като партията стана първа политическа сила и на парламентарния вот. Новите управляващи взимат 59 депутати от 120 в местния парламент. От СДСМ са втори с 18 депутати.

До късно в сряда вечер привържениците на ВМРО-ДПМНЕ празнуваха победата по централните улици на Скопие с музика и песни. „Спасихме се! Вече не сме Северна, а сме Македония, да ви е ясно”, заяви Виолета Пендровска.

За първи път в историята си: Северна Македония има жена президент

„Фантастично е чувството , че държавата отново се връща към хората. Мисля, че беше крайно време македонецът да се изправи и да каже: „Стига вече”, посочи Андрей Петровски.

Гордана Силяновска победи Пендаровски с над половин милион от гласовете на македонците. Казва, че в публичните си изяви няма да използва прилагателното "Северна" преди Македония, каквото е новото име на страната от 2018 г., след споразумение с Гърция.

Тя се обявява за европейската интеграция на Скопие, но не приема българите да бъдат вписани в Конституцията. Въпреки това е решена, първите ѝ срещи да бъдат със съседите. „Трябва да започнем да се разбираме, да си помагаме, не да посягаме към вето, а към подкрепа”, заяви Силяновска.

Първи победата ѝ честитиха премиерът на Унгария Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич. Въпросът за българите в македонската конституция предстои да бъде решен от новия парламент. Това е условието Скопие да продължи преговорите с Брюксел.

Главчев: България няма да прави повече отстъпки спрямо Северна Македония

Мнозинството в следващия парламент ще го държи ВМРО-ДПМНЕ с 59 депутати. Лидерът на партията обяви, че ще преговоря за правителство с досегашната албанска опозиция, която има 13 мандата.

Поражението на изборите признаха досегашните управляващи от СДСМ, след седем години във властта. „Днешният резултат е разочароващ. СДСМ получи тежък удар не само от гражданите, но и от симпатизантите и поддръжниците на партията”, каза председателят на СДСМ Димитър Ковачевски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase