На заседанието присъстват както граждани, които са недоволни от промените, така и такива, които ги одобряват

Извънредно заседание на Транспортната комисия в общинския съвет в София заради протестите и скандалите около новата организация за движение и паркиране в центъра. В залата дойдоха и хора , които искаха да участват в дебата.

Засега новата организация в центъра на София по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и ул. „Фритьоф Нансен” остава в сила. Въпреки призивите на някои от общинските съветници за изясняване на казуса и спирането на проекта, от ПП-ДБ-СС настояват да се изчака поне два месеца и да се наблюдава трафика в тази зона.

В четвъртък стана ясно, че Административният съд в София е образувал дело за законосъобразността на промените. То е по искане на Европейския център за транспортни политики, според който са нарушени редица закони и наредби.

Втори ден протест заради новата организация на движението в центъра на София

На противоположни мнения за промените в движението се оказаха не само политиците, но и софиянци, дошли днес на извънредната комисия в общината. „Дясната лента, в която и преди беше забранено паркирането, сега наистина е забранено, защото вече има велоалея. Следователно не можеш да спреш на аварийни светлини за цял ден, защото пред моя магазин беше задръстено ежедневно”, посочи Веселин Статков.

„Проблемите са страшно много. Те са свързани с претоварването на движението, увеличаване на трафика, намаляване на паркоместата. Това довежда до много конфликти и за мен не е аргументирано преустройството на велоалеите”, каза Деница Стойчева.

От „Продължаваме Промяната –Демократична България – Спаси София” обясниха, че новата организация на движението в центъра е струвала около 480 хиляди лева. „Това, което днес се случва, е едно опровержение на всички спекулации, че се извършва нещо незаконно и нещо, което е против волята на гражданите. Само за последните 24 часа са пристигнали около 250 становища към Комисията по транспорт. Ние сме прегледали всяко едно от тях. 223 са за този проект, 20 са против”, заяви Андрей Зографски.

Председателят на Транспортната комисия Иван Таков призова да бъде върната старата организация на движението до изясняване на казуса, но положителен отговор не последва. „Няма да се върне старата организация, в момента се изпълнява новата”, категорично каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

„Преди две седмици на Комисия по транспорт изискахме един набор доста сериозен от документи от заместник кмета по транспорт. Като ангажимент той обеща да ги предостави. В комисия ясно заяви, че освен преасфалтиране на „Патриарх Евтимий”, абсолютно нищо друго не се прави. Без каквато и да е комуникационна стратегия, в празничните дни, свършиха това, което бяха решили, и не само излъгаха комисията и членовете на комисията, излъгаха и гражданите”, заяви Иван Таков.

Административния съд образува дело за реорганизацията на движението в центъра на София

В зала опозицията отправи критики, че проектът е изпълнен по непрозрачен начин. „Всички общински съветници заявиха желание за разглеждане на алтернативи за дебат, за успокояване на гражданите, за спиране на конфронтацията между ползващият автомобил, велосипед, градски транспорт - на тези призиви беше отговорено с пренебрежение”, обясни общинският съветник от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков.

„Това е системна политика на „Спаси София” и на техните коалиционни партньори – да малтретират хората, които живеят и се придвижват в центъра, защото те имат някаква фиксация да превърнат центъра в зона за тротинетки и прайдове”, заяви Иван Сотиров, общински съветник от „Синя София”.

Засега новите правила за движение в центъра остават. Предстои съветниците от комисията да разгледат цялата документация и през юни да предложат ново решение.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че Административният съд в София образува дело, за да установи дали промените в организацията на движението са законосъобразни. Делото е образувано по искане на Европейския център за транспортни политики. Според тях в проекта има редица нарушения на наредби и на закони. Ако делото бъде спечелено, всичко ще трябва да бъде върнато в стария му вид.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase