Украйна обяви, че е отблъснала атаката

Руски сили са започнали въоръжено настъпление срещу североизточната Харковска област в Украйна рано в петък сутринта. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на високопоставен източник от украинската армия. Руската армия е на 1 километър от град Вовчанск, който е подложен на масиран обстрел.

Имената на Зеленски и Порошенко изчезнаха от руската база данни с издирвани

Украйна обяви, че е отблъснала руската атака. Военното министерство в Киев допълни, че е изпратило подкрепления на североизток. Започнала е евакуация на части от населението. Това, че са отблъснали първата вълна, не означава, че няма да има следващи. Думите са на украинския президент Володимир Зеленски. „Русия започна нова вълна от настъпателни действия в Харковското направление. Украйна ги посрещна с военни, армия и артилерия. Важно е да се разбере, че те могат да увеличат и да докарат още сили на това направление. Това е факт, но нашите военни и командирите са наясно с това и разпределиха силите си така, че да посрещнат противника с артилерийски огън”, отбеляза украинският държавен глава.

Масираният обстрел бил с артилерия, ракети и управляеми бомби. Атаката, която според Киев е била очаквана от седмици, е била успешно отблъсната. Украинското разузнаване е разполагало с информация, че Русия струпва многохилядна армия на североизток, в близост до Харков и Суми. Военното ведомство в Киев обяви, че са били изпратени подкрепления към Североизточна Украйна и е започнала евакуация на местното население.

Според анализатори нападението може да бележи началото на руски опит за обособяване на „буферна зона”, която президентът Владимир Путин обеща да създаде по-рано тази година, за да спре честите украински нападения срещу Белгород и други руски гранични райони. Въпреки че е малко вероятно Русия да успее да превземе Харков, втория по големина град в Украйна, тя може да принуди Украйна да изпрати повече войски в региона, оставяйки други части на страната по-уязвими за нападения.

Харков е вторият по големина украински град. Намира се в североизточната част на Украйна - доста близо до границата с Русия. От седмици източници от различни разузнавателни агенции твърдят, че Русия струпва многохилядна войска от другата страна на границата, в близост до Харков и град Суми - малко по на север.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase