Естествената крепост от вулканични масиви пази стотици редки растения и животни

Далеч на югоизток, между острите зъбери на Кован кая, Топал кая и Юмрук чал, Източните Родопи пазят драматично минало. Уникалната природна мозайка е резултат от древен вулкан. В кратера течението на Арда е изрисувало живописна долина, прорязана от красиви меандри. Високо над тях се издигат внушителни скали, осигурили дом на орлите и лешоядите.

„Дотам и обратно”: Драговски камик - пазителят на Трънския край

Където и да обикаляме около Маджарово, трябва да имаме едно наум, че сме гости в царството на лешоядите. Това означава да не ги безпокоим и да не приближаваме техните гнезда.

Маджарово пази спомена за хилядите българи от Беломорска Тракия, загинали тук от турския ятаган през 1913 година. Освен с драматичната си история, малкото градче е популярно надлъж и нашир със своята прелестна природа.

Водите на едноименния водопад падат буквално на метри от последните къщи в югоизточната част на града. След дълъг дъждовен период, обикновено през пролетните месеци, каскадата е пълноводна. Общата височина на Маджаровския водопад е около 30-40 метра, разпределени в няколко скока.

"Дотам и обратно": Непознатата Надарска пещера и тайнственият каньон Горло (ВИДЕО)

Каскадата е изключително живописна напролет при пълноводие. Причина за това са и скалите с богато съдържание на метали, които оцветяват коритото на дерето.

Високо над Маджаровската котловина няма как да не се забележи силуетът на възвишението с кръста. Голяма, светеща нощем, метална конструкция, западно от града. Хващаме една от пътеките, които започват в покрайнините и вървят стръмно нагоре. Въпреки че има маркировка, през гората, стадата селскостопански животни са утъпкали десетки просеки, които могат да ви объркат.

Над горския масив ориентирането става по-лесно. Ясно се вижда близкият връх Кулата, където е поставен кръстът. Изкачването продължава по каменист терен, макар че пролетта е обсипала вулканичните скали с цветна пелена. Оттук има поглед към всички възвишения около кратера на древния Маджаровски вулкан. Надморската височина е едва 650 метра, но изкачването е стръмно и преодолява около 500 метра денивелация.

"Дотам и обратно": Разходка до часовниковата кула в Бяла

И докато на изток се простират завоите на Арда и градчето, то на север сред зеленината се извисяват страховитите зъбери на Момина скала – една от най-големите защитени местности в Източните Родопи. Естествената крепост от вулканични масиви пази стотици редки растения и животни.

Около Маджарово човек наистина попада в един друг свят. Море от живописни родопски върхове, съхранили бита и духовността на тракийските ни предци. Девствена природа с неповторимо растително и животинско разнообразие. Накъдето и да обърнеш очи, пейзажите са съвършени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase