Какво показва статистиката?

Румънците са най-многобройните туристи у нас през великденските празници. Това показват данните не само на хотелите по Черноморието, но и статистиката от граничните пунктове. В последния ден от великденските празници само през „Дунав мост” при Русе са преминали над 65 хиляди души в 19 хиляди превозни средства. Защо северните съседи предпочитат почивката в България и колко им струва пътят от Румъния до избран курорт в България като време и пари?

Екип на NOVA тръгна от южната част на съседката ни, за да направи сметката. Като първа и най-близка спирка сме отбелязали Варна. Първото, което трябва да направим, е да заредим на бензиностанция. 10 литра ни струваха 70 леи.

Великден в Гърция: Хиляди българи посрещнаха празника в южната ни съседка

Бързо стигаме до първата спирка, където само плащаме таксата на граничния пункт. След това стигаме до поредния авариен ремонт на мост. Той ще стартира на 13 май и ще продължи до 31 май. През това време в участък от около 20 метра движението ще се пропуска само в една лента.

След като преминаваме на българска територия, влизаме в един от пограничните магазини, където най-често спират румънските граждани, за да разберем какво си избират от България.

„Всичко купуват. За тях цените са ниски. И на алкохола, и на цигарите. Най-често пътуват до морето”, обясни търговецът Илияна Димова.

И така екипът ни пристига във Варна. Пътят ни отне малко повече от три часа и половина.

А колко струва предвижването – гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase