"С NOVA планираме мащабно събитие Future Forum - Форум на бъдещето, с който ще дадем 360-градусов поглед върху днес и утре", каза пред вестник "Телеграф" инвеститорът

Г-н Русев, изданието на WEBIT през 2024 г. се очертава да бъде емблематично събитие. Като един от лидерите в технологичния бизнес у нас разкажете за идеята на форума?
Ще тръгна от това, че WEBIT не е просто едно събитие, а поредица от събития в последните над 15 години от живота на десетки хиляди хора. Това е място, на което едни са намерили инвеститори за своята бизнес идея, други вдъхновение за нов бизнес, трети ще открият нов път за личностното си развитие или завой в кариерата. Но най-важното - WEBIT е красивото лице на България в очите на много от най-големите световни медии, инвеститори и иноватори. Благодарение на WEBIT има десетки позитивни статии в най-големите световни медии за България, а някои наричат София „дигитална столица“. И не на шега мога да кажа, че за определени хора WEBIT e най-важното събитие в живота им - на събитието са се запознали не една и две двойки и ние получаваме писма дори от WEBIT бебета, създадени след подобни срещи.
Колко години вече организирате WEBIT?
Идеята се роди преди 17 години в България. Само преди месец таблото на световните борси на Таймс Скуеър в Ню Йорк осъмна с поздравления именно за нашия 17-годишен рожден ден. Поздравиха ни за това, че през всичките тези години непрекъснато развиваме технологичното предприемачество в глобален мащаб. Това бе едно огромно признание от столицата на световните капиталови пазари. Преди 17 години не съм смятал, че ще сме създали една от най-популярните марки за България по света и един от най-големите и разпознаваеми технологични брандове.
Как започна всичко?
Започна като идея относно това как да даваме нещо обратно на обществото. Не знам дали помните какъв беше имиджът на България пред света... България като име имаше една много тъжна публичност в чужбина. Основната информация бе за корупция, корумпирани политици, всякакви проблеми, мафия... И за мен беше важно като българин да направя нещо по въпроса. Към този момент аз вече бях развил няколко успешни технологични компании във Великобритания и Швейцария и реших да се върна в България, за да направя нещо за страната си. Идеята бе да изградим инструмент за създаване на възможности как хората тук у нас да разберат що е то предприемачество и какви хоризонти отварят технологиите. Основното бе да измислим как да спрем изтичането на мозъци от България. Защото тогава, през 2007 г., младите хора започнаха много бързо да напускат България и да търсят щастието си другаде. България бе тъжна територия и искахме да променим това. И думата „България“ не отваряше врати, а по-скоро ги затваряше. Целта на WEBIT общността е да променим това и все повече хора по света с гордост да казват „Аз съм българин“.
Кога ще се проведе събитието?
WEBIT е планиран за 23-24 октомври в София. За целта планираме да ангажираме НДК - цялата сграда. С помощта на Столична община ще заемем и абсолютно цялата площ и пред самия НДК, където няма да има огради. Ще има открити сцени и изложения. Безплатно и достъпно всички столичани могат да видят иновациите, които показваме. Това са хиляди квадратни метри бъдеще пред очите на хората.
Какъв е конкретният фокус на тазгодишния WEBIT?
Тази година имаме две направления - изкуствен интелект, който променя и ще промени живота на хората, и устойчиво развитие. Те всъщност са много свързани. Всички проблеми на света днес са заради неефективното и безотговорно използване на природните ресурси. А технологиите и изкуственият интелект ни дават неограничени възможности за това да използваме ресурсите по-полезен и разумен начин. На нашата сцена политици, инвеститори и иноватори ще обсъждат как това може да се случи. Ключово е и да говорим за изкуствения интелект, защото той тотално променя технологичната игра така, както сме я играли през последните 100 години като бизнес играчи. Заради ИИ технологиите вече се променят със скорост и мащаб, несравним с преди. Родители си задават въпроса - какво точно да учат децата ми в бъдеще? Десетки професии ще изчезнат и нови ще се появяват. Съвсем скоро ще има милиардна компания, създадена и управлявана от един-единствен човек - собственика и основател. Как? Нали досега такива компании имаха стотици и хиляди души екип, офиси, отдели... А вече е възможно това да е само един-единствен човек, който ще е изградил всичко това с помощта на ИИ. Това променя изцяло света.
Започвате партньорство и с Нова телевизия. В какво точно ще се изразява то?
Това, което планираме с Нова, е т.нар. Форум на бъдещето - Future форумът, който ще се развива паралелно в дните на WEBIT. Правим го заедно с Нова, защото искаме да стигнем максимално широк кръг хора, за да им покажем това бъдеще и как ще изглежда то. Искаме да разберат, че не трябва да се страхуват от ИИ, а да го използват. Да се запознаят с него, да го докоснат. Защото той е промяна, която искаме или не, ще се случи. В София има десетки хиляди програмисти, като част от тях вече чувстват промяната. Тя няма да е добра за тях. Няколко хиляди лева над средното са получавали като заплата в последните години и в рамките на тези бюджети са заложили определен стандарт на живот, за който мнозина са взели кредити. Сега обаче това се променя. Намаляват темповете на наемане на едни места, а на други директно има съкращения. Майкрософт и Гугъл освободиха 20 000 души заради ИИ. Това са реалности, към които трябва да се адаптираме.
Т.е. форумът ще окуражава хората да ползват ИИ?
Нашата идея не е да адвокатстваме на ИИ. Той няма нужда от това реално, защото се случва със или без нас. Нашата идея е да покажем бъдещето и да говорим за вариантите как да се адаптираме към него. Защото то така или иначе ще се случи. Най-големите умове и лидери във всяка една индустрия ще говорят за това как ще се присъединим към това бъдеще. Докато на WEBIT, който е по-технологичният форум, ще съберем елита, то на Future форума целта е да покажем и на масовия гражданин бъдещето и възможностите да се подготвим за него личностно и професионално. Включително ще има и изложения на продукти и компании, които ще предлагат работа там на място.
Форум на бъдещето, за да не се случи бъдещето без нас?
Точно така. С Нова ще дадем 360-градусов поглед върху днес и утре. С всички компании с щандове и със сцени с глобални лидери. Защото страхът е най-лошият съветник. WEBIT и Future са за да не те е страх - и гражданина, и бизнеса, и държавите.
Особено важно е за държавите, в частност нашата на фона на тазгодишния форум. Защо-то не се ли включи една държава навреме в тази глобална технологична трансформация, обрича собствения си народ, вместо да командва ИИ, да бъде негов роб. Едни държави ще контролират технологии, свързани с ИИ, а други ще са само ползватели. Едните ще водят, другите ще следват. Хората във вторите ще заминават към първите и това ще е новата причина за изтичане на мозъци. Затова е важно, че българското правителство се включва. Защото злободневните теми, изборите и конюнктурните битки се случват непрекъснато, но най-важното е бъдещето - то да не се случи без нас.

Цялото интервю на Пламен Русев може да прочетете на сайта на "Телеграф" тук