Роберт Фицо е в болница

Атентат срещу словашкия премиер. Роберт Фицо е бил прострелян след изнесено правителствено заседание в град Хандлова. Той е откаран в болница, а предполагаемият му нападател е задържан от полицията. 

Видео: „Ройтерс”

Информационната агенция TASR съобщи, че нападението е станало, когато премиерът е излязъл да поздрави местни жители. Тогава мъж от тълпата открил стрелба. По първоначална информация са произведени три - четири изстрела.

Говорителят на словашкия министър на вътрешните работи Матей Нойман определи нападението срещу премиера като опит за убийство. Заседанието на местния парламент беше прекъснато за неопределено време.

Остри реакции след стрелбата

Президентът на Словакия Зузана Чапутова остро осъди атаката. Тя нарече нападението „брутално и безразсъдно”. „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили в този критичен момент, за да се възстанови”, написа тя.

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс”. „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност”, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

„Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”, написаха от Министерския съвет в пост в „Екс”. „Това е категорично неприемливо. Надяваме се колегата премиер на Словакия да се възстанови бързо и да е отново с нас”, заяви Димитър Главчев.

​Фицо пое властта в Словакия за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Наред с Виктор Орбан, той е другият лидер на европейска държава, който е известен с евроскептицизма си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase