Кадри от глобалното затопляне

Целият живот на Земята се основава на един изключителен химичен елемент - въглерод . В зависимост от това как неговите атоми се свързват един с друг, той може да бъде твърд като диамант или мек като графит. Когато въглеродът се свърже с кислород, той става въглероден диоксид. Смята се че точно въглеродният диоксид е виновен за глобалното затопляне, което се отразява на промените във времето навсякъде – от полярните гори на север, до Амазонка на юг.

Земята, водата и гората са били основата за оцеляването на ранните амазонски народи. Това все още е вярно за много хора там, но разликата между дъждовния и сухия сезон никога не е била толкова драматична. Някогашна обширна езерна зона днес е намаляла до няколко рекички. На два часа от Манаус, столицата на бразилския щат Амазонас, градският съвет е изпратил помощ – вода за пиене. Хората получават питейна вода в туби, които пренасят при 40-градусова жега. Всяко семейство е получило по 40 л вода, която е достатъчна само за дни.

Три силни изригвания за денонощие: Слънцето се доближава до пореден максимум

Рибите в реката умират заради жегата. Високите температури на водата, които надхвърлят 39 градуса по Целзий са причина за смъртта на делфините. Обезлесяването намалява количеството вода, което се изпарява, резултатът е по-малко дъжд и жестока жега. Температурите достигат 44 градуса. Това ще повлияе целия свят, казват климатолози. 

Патрули в джунглата на Аржентина: Борбата на местното население срещу изсичането на горите (ВИДЕО+СНИМКА)

Един от притоците на Амазонка вече е поляна. Риболовните мрежи на местен рибар са станали мрежа на импровизираното местно игрище. Многобройните лица на въглерода може да гледате във видеото. 

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова