Дали през тази година ще има добра реколта и колко ще струват

След черешите наближава и сезонът на кайсиите. Миналата година голяма част от овошките измръзнаха, плодът беше дефицит, а за ракия изобщо не остана. Дали през тази година ще има добра реколта и колко ще струват кайсиите за нас потребителите.

Производителите казват, че кайсии ще има тази година. Може би първите ранните сортове след като излязат на пазара ще са на цена от около 5 или малко над 5 лева за килограм, но в разгара на сезона на кайсиите, може би цената им ще спадне до около 3 лева.

Кои са най-полезните плодове през пролетта

Въпреки климатичните капризи поне засега кайсии тази година ще има. "Засега реколтата от кайсии върви някъде около средното и може би малко над средното, положението е по добре при новите селекции. Моето мнение е, че няма да има недостиг на пазара тази година, може би ще има малко недостиг за преработка.сСтандартно за нашия регион добивите на кайсията са около 700-800 кг. Минимумът мисля, че ще се запази за тази година", обясни Синан Вейсал, овощар.

До дни стопаните в Русенско ще започнат да берат плодовете и първите български кайсии ще са на пазара още до края на седмицата

Според Синан цената ще е около 4-5 лева за крайния потребител. "Тя в момента се определя от Гърция, понеже там започна ранната кайсия. При тях обаче добивите са малко по-зле, така че очаквам засега да е малко висока. Но след 7-8 дни ще падне с около 20-30 процента и средната цена за сезона очаквам да е около 3 лева", заяви той.

Докато при ранните сортове от кайсиите се очакват добри добиви, при по-късните прогнозите не са никак добри.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase