Това сочат данните на Евростат

През 2023 г. страните от Европейския съюз са внесли 163 700 тона натурален мед от държави извън ЕС, на стойност от над 359,26 млн. евро, а са изнесли само 24 900 тона. Това сочат данните на европейска статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й.

Спрямо 2013 г. вносът на натурален мед в Евросъюза се е увеличил с 20 на сто, а износът от ЕС за трети страни е нараснал с 14 на сто.

България е внесла натурален мед от страни извън ЕС на стойност от 3,2 млн. евро през 2023 г., посочва Евростат, като се позовава на митнически данни.

Страните, от които през миналата година е внесено най-голямо количество натурален мед в ЕС, са Китай, Украйна и Аржентина. Сред другите големи вносители на натурален мед в Европейския съюз се нареждат Мексико и Куба.

1/4 пчелни стопанства по-малко: Ще оцелее ли секторът?

Държавите, в които страните от Европейския съюз са изнесли най-голямо количество от този хранителен продукт, са Великобритания, Саудитска Арабия, Швейцария, САЩ и Япония .

Най-големите вносители от Евросъюза на натурален мед от трети страни през 2023 г. са били Германия, Белгия, Полша, Испания и Франция.

Държавите, които са изнесли най-много са натурален мед за трети страни, са Испания, Германия, Румъния, Унгария и Гърция.

Данните са публикувани по случай Световния ден на пчелите (20 май), посочва Евростат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase