Трудът е написан на латински език през 1667 г.

За първи път у нас в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий беше представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България.  

България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев. Представянето се състоя в Гербовата зала на президентската институция.

Президентът описа Петър Богдан като „един забележителен книжовник и духовен водач”. ”Бяха ни необходими повече от 3 години разговори с Негово Светейшество Папа Франциск и президента на Италия Серджо Матарела, за да бъде изготвена професионална репродукция”, каза Румен Радев.

Парадът на България отвъд океана: Българската общност в Чикаго празнува по-рано 24 май

Трудът е написан на латински език и е завършен около 1667 г. Смята се, че това е един от най-ценните български писмени паметници. В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи. Той има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase