Коментар на комисар Веселин Вълчанов, началник на отдел „Криминална полиция” – Варна

45 арестувани при акция на МВР във Варненска област. 12 от тях са задържани за купуване на гласове.  

От рано сутринта квартал „Максуда” беше обграден от полиция и жандармерия. Подобна беше ситуацията на още няколко населени места във Варненска област.  

Акциите на МВР за "купения вот": Към кого са насочени и ще има ли присъди

Сред 45-те задържани, освен за "купения вот", има задържани за притежание на наркотици, а един от тях има издадена европейска заповеда за арест. Това каза комисар Веселин Вълчанов, началник на отдел „Криминална полиция” – Варна.

Комисарят съобщи, че регулярно ще се извършват операции до началото на парламентарните и европейските избори на 9 юни.

„Образувани са 22 досъдебни производства, от които 12 за престъпления по чл.167 от Наказателния кодекс, тоест такива за купен вот. Задържани са 45 лица, 12 от които по престъпления от чл.167, разкрити са допълнително 13 престъпения, издирени са две лица, едно от които е с Европейска заповед за арест. Проверяваме конкретни сигнали, които са постъпили по-рано днес и в неотложност са извършвани процесуално-следствени действия на конкретни адреси”, заяви комисар Вълчанов. 

По-късно вътрешният министър Калин Стоянов коментира предизборната обстановка пред медиите. „Получени са общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, има образувани 26 досъдебни производства”, обясни той.

По думите му днешната акция срещу купения вот е след получени сигнали. Във Варна има образувани 45 досъдебни производства. От тях 12 са за изборни нарушения. Претърсени са 14 адреса, иззети са списъци, дебитни карти, телефони и пари, каза Стоянов. Хванати са и двама души, обявени за издирване, допълни той.

"Цената за купен глас варира между 50 и 100 лева, каза Стоянов. До момента най-много сигнали и образувани досъдебни производства имаше на територията на област Бургас, но сега вече се изравняват данните с територията на Варна", коментира министърът. 

Стоянов съобщи още, че е задържан затворник от Софийския затвор, който не се е върнал от отпуската, в която е пуснат. Той е отишъл в дома на сестра си и е стрелял с въздушен пистолет, като е предизвикал и пожар и се опитвал да качи насилствено друг човек в автомобил. 

Преди коментара си министър Стоянов награди с грамота и плакет преподаватели и изявени културни дейци за приноса им към темата за сигурността. Повод за церемонията е предстоящия празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Трима арестувани при акция "купен вот" в София

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas