Актьори посочват, че липсва финансиране за по-малките и по-бедни региони

След като участваха в протестите за финансиране на сценичните изкуства и извоюваха бюджет, сега актьорите се притесняват от това, че заради изпуснати срокове може парите да не достигнат до хората и да се върнат в бюджета.

Режисьорът Ивайло Ненов от Драматичен театър „Сава Огнянов“- Русе каза в „Твоят ден“, че освен допълнителни средства, по време на протеста са искали и законови промени, но към днешна дата не се работи по въпроса. Актьорът Димитър Пишев от Държавния куклен театър посочи, че настоящата методика на финансиране не позволява сценичните изкуства да бъдат насочени и към по-малките, и по-бедни региони, защото тя е базирана на изкараните пари, а не на брой зрители.

"Числата на седмицата": Възрастните българи са грамотни, децата - не чак толкова

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че парите ще стигнат до хората и се работи по забързване на процеса. Той посочи, че системата за финансиране има нужда от промяна, тъй като тя е довела до крайност на прекалено комерсиализиране на сценичните изкуства. Тодоров поясни, че независимо от прогнозите, директорите на театрите не знаят с какъв бюджет ще разполагат, защото той се базира на приходите от предходната година. Министърът каза, че и Министерството на културата, и директорите трябва непрекъснато да правят преизчисления. Той поясни, че точни прогнози не могат да бъдат изготвени, а това пречи на воденето на воденето на културни политики.

Тодоров обясни, че от МК имат нова идея, която да реши въпроса окончателно. „Периодът на преизчисление на субсидията да не бъде един месец, а да се промени на една година“, обясни той. Министърът допълни, че проблемът с малките населени места и достъпа до култура продължава да е актуален. Той изрази надежда, че ще се въведат промени и в тази посока.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase