Възможно ли е това

Синдикатите проведоха спешно съвещание, на което се търси решение за прилагане на Европейската директива за минималната работна заплата. А срокът да я приемем е 15 ноември.

Профсъюзите настояват от 1 януари 2025 г. минималната заплата да стане 1080 лв.

Към момента минималната работна заплата е 933 лева. Според новата методология за догодина тя трябва да се изчисли на 50% от средната за предишна година, като по прогнозни данни ще стане 1080 лева. До 15 ноември трябва да бъде приета и европейската директива за минимални заплати, която е подобна на нашия закон, но с още изисквания.

По новото трудово законодателство от 1 януари догодина МРЗ трябва да бъде 50% от средната заплата за година назад. Което по предварителни разчети я прави малко над 1000 лв. Според Атанас от Казанлък това е крайно малко.

"Заплатата за нормалните неща трябва да е поне 1600 - 1700 лв, за да може човек да може да си позволи всичко, което си пожелае. 1000 лв за мен е малко на тия цени", заяви Атанас.

Въпреки че увеличението се очаква да е близо с 15%, синдикатите не са доволни от новата методика. А от МТСП заявиха, че вече заседават работни групи за приемане на европейската директива, която да доусъвършенства сегашната формула.

"Това е една методология, която всички критикуват, и синдикати и бизнеса, всеки със своите аргументи", заяви Димитър Манолов.

Предлагат промени в трудовата книжка

Въпреки очакваното увеличение профсъюзите смятат, че това не е достатъчно. "На 1-ви септември министъра на труда трябва да издаде постановление и да определи размера на МРЗ. Тя трябва да е поне 1080 лева, това сочат сметките, което е увеличение със 143 лв.", сметна икономистът Любослав Костов.

"Виждаме покачване на минималната заплата от жизнения минимум. Само че през 2021 средната заплата и жизненият минимум са били едно число. Тоест ние още нямаме нормални доходи", обясни Димитър Кацарчев.

Според работодателите изравняване на МРЗ със средния облагаем доход също не е добър план.
"В редица региони и браншове тя се изравнява със средния облагаем доход. Това е недопустимо и може да доведе до тежки фалити", заяви Щерьо Ножаров.

Бизнесът посочва, че заплащането трябва да се обвърже и с производителността на труда. "Тя е на половината, отколкото е в ЕС. Няма как при нас увеличение с 15%, а в ЕС да бъде 3%", допълни Ножаров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase