Превозвачите разговаряха за проблемите на граничния пункт със зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев

Над 13 км е достигнала опашката от камиони на „Дунав мост” 2 от румънска страна, а от българска – над 6 км. Буферният паркинг е с препълнен капацитет. Това обясни пред журналисти Николай Рашков, представител на Съюза на международните превозвачи. Браншови организации разговаряха днес със зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев.

МВР разпореди спешни проверки на „Дунав мост” 2 край Видин и новоизградения буферен паркинг, на който трябва да влизат тежкотоварните автомобили. Шофьорите недоволстват, че заради новия мост се удължава времето им за чакане.

Реакция дойде и от политическите партии. Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавна реакция на служебните министри на транспорта и МВР във връзка със създаденото напрежение. По думите му, отговорност на изпълнителната власт е да осигури условия и адекватно съдействие.

Темата коментира и Тома Биков от ГЕРБ, който заяви, че най-спешната мярка е България да бъде приета в сухопътния Шенген. Като време на мярка смята, че може да бъде полагане на помощна инфраструктура.

Всекидневно стотици тежкотоварни автомобили се налагат да чакат на километрични опашки, за да преминат „Дунав мост” 2 и продължат към Румъния. Шофьорите на камиони твърдят, че заради новоизградения буферен паркинг преди „Дунав мост” 2, от седмица им се налага да чакат още повече. Те твърдят, че трябва да влязат на него задължително.

„Чакаш 5-6 часа да влезнеш в паркинг и там от 15 на горе. Не се знае колко ще чакаш вътре”, казват шофьори.

„Паркингът е супер. Това мога да кажа. По-добре отколкото да стоя на пътя и да няма къде да спра, да се изкъпя и да ползвам тоалета и да си наготвя”, казва друг шофьор.

Заради транспортните проблеми на „Дунав мост” 2 предстоят проверки - кой и защо пренасочва шофьорите на тирове да влязат на платения буферен паркинг.

„Министерството на вътрешните работи в рамките на своята компетентност прави и ще продължава да прави всичко необходимо за максимално облекчаване на трафика”, заяви зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев.  

Транспортните фирми остават сред ощетените заради оставането ни извън сухопътния Шенген

Следващата седмица ще има още една среща в района на граничния пункт, обясно още той.  

„Единственият начин да се реши това е кооперация със засегнатите страни и от наша, и от румънска страна”, каза Николай Рашков.

Темелакиев обеща, че това, което зависи от Гранична полиция, ще бъде направено. „Агенция „Митници” поеха ангажимента да се направи онлайн плащане на такса за моста, както и за плащане с карта, а не кешово, за преминаване на моста”, каза още Темелакиев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase