Обещават да пазят личните ни данни

Meta разширява функциите на изкуствения интелект, използван в платформите ѝ. 

Компанията смята да използва информацията на потребителите за разработване и подобряване на своите ИИ модели. Притежателите на акаунти в Instagram и Facebook обаче ще имат право да възразят срещу това как данните им се използват.

Meta ще пази децата от изнудване с интимни снимки

Meta използва информация, която е публично достъпна онлайн и лицензирана. Също така и данни, споделени в продуктите и услугите на компанията. Тя може да представлява публикации или снимки и техните описания. От компанията поясняват, че не използват съдържанието на личните съобщения, за да обучават своя изкуствен интелект, което означава, че Messenger няма да бъде част от нововъведението. 

Актуализациите влизат в сила на 26 юни 2024 г. 

ЕК разследва Meta, Apple и Alphabet за нарушения на акта за цифровите пазари

Главният продуктов директор на Meta Крис Кокс заяви, че компанията ще използва публично достъпни снимки и текст от платформите Facebook и Instagram, за да обучи своя модел за генериране на текст към изображение, наречен Emu.

„Ние няма да тренираме с частни публикации, които хората споделят с приятелите си, а само с публични“, увери той.

До няколко дни всички потребители в Европа и Обединеното кралство трябва да получат известие за промените.

Александър Ангелов експерт
"Миналата есен много компании, включително Meta казаха, че съдържание, за което имат права, ще използват, за да си правят алгоритмите по-добри", заяви експертът Александър Ангелов.

Като научават новината обаче, някои потребители като фоторафа Бойко Кичуков са готови да се откажат от социалните мрежи. "Гледам абсолютно негативно, защото не смятам, че те имат право. И не знам как бихме могли да се откажем и да качваме снимки, според мен не е редно", отбеляза той.

Вариант за отказ обаче има и той е чрез попълване на специален формуляр в помощния център на Facebook. Йоана Георгиева, която е експерт по социалните мрежи, съветва потребителите, които не искат да участват, да се възползват именно от него.

"Ние постваме нашите снимки в платформи и в същото време са публични - те могат да ги изпозлват за каквито си искат цели, ние сме ги предоставили, нямат авторски права", обясни тя.

От Комисията за защита наличните данни съобщиха за NOVA, че европейския съюз подготвя регулации, но те не включват публично споделената информация.

"Ако това е публичен профил, нещата са по-различни, защото се подразбира, че лицето се е съгласило неговата снимка и лични данни да бъдат изпозлвани и от други платформи", посочи Мария Матеева.

Александър Ангелов призова: Не показвайте всичко в социалните мрежи. Освен притесненията обаче експертите смятат, че може да има и редица ползи.

"Има и добри страни това нещо. Когато има възможност за насилие на малолетни, системите, когато са по-добре обучени, разпознават легитимните от нелегитимните снимки, и могат да направят автоматични филтри, така че да предпазят потрбителите", допълни той.

Ако искате да възразите - пишете на Meta ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase