Разказва „Дойче Веле”

От еспресо да капучино, френска преса или филтър - кафето е една от най-популярните напитки в света. Но изменението на климата намалява реколтите и превръща ежедневната чаша в ценна стока.

Динг Ван Донг от Виетнам тори плантацията си със смес от банани, пилешка тор и сок от захарна тръстика. Динг наследил фермата от родителите си преди 7 години и направил много промени.

„Родителите ми използваха прекомерно химически пестициди и торове. Това направи почвата твърда и киселинна, а растенията слаби. Реших да правя нещата по различен начин и да специализирам в биологично земеделие”, казва  Динг Ван Донг.

Той пръска веднъж месечно растенията си със сместа, която също така държи вредителите настрана.

Доскоро прохладният климат бил идеален, но времето е станало непредсказуемо. Динг Ван Донг използва един чувал пилешка тор за всяко дърво, за да поддържа почвата мека и да се бори с изменението на климата.

Скоро неговите съседи се нареждат на опашката за съвети. Те обединяват сили, за да създадат кооператив и всички да могат да се възползват от неговите методи. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase