Вижте съветите на експерта Радослав Калчев

Как да се предпазим от гръмотевица по време на буря? Защо в междублоково пространство, където има високи сгради, на които има гръмоотводи – човек може да бъде поразен от мълния? Темата в студиото на „Здравей, България” коментира експертът по мълниезащита Радослав Калчев.  

„Има определени физични зависимости, които предопределят етимологията и развитието на този процес – поражение от мълния. Земната или водната повърхност, металите привличат тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско съпротивление. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всякакви най-неочаквани места”, заяви Калчев.

170 000 мълнии в Югоизточна Европа за 24 часа

По думите му мълнията, която се развива на височина от до 20 километра, е стъпаловидно явление. „Където и да сме на открито - мястото е опасно. Затова търсим някакво закрито пространство”, посъветва той. И допълни: „Ако извадим от контекста всички легенди и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са много по-логични и прости. Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията трябва да удари на поне два метра”.

Повече по темата гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase