Това е трета аудиенция на президента със светия отец

Президентът Румен Радев и водената от него делегация във Ватикана се срещнаха с папа Франциск. Традицията беше спазена и тази година. Това е трета аудиенция на Радев със Светия отец. Този вид събития се извършват при много строг режим. Право да заснемат аудиенцията имаше само Ватиканът. След разговора с Радев, Светият отец прие и останалата част от делегацията ни, начело с Десислава Радева.

Президентът разговаря и с държавния секретар на папата. След това българската делегация участва в божествената литургия в Сан Клементе, която се отслужва от западно-и-средноевропейски митрополит Антоний.

 Румен Радев пристигна във Ватикана по повод 24 май

Пред журналисти Румен Радев заяви, че е време да заложим на дипломацията за войните в Газа и Украйна.

„Това изисква осъзнаване, разум и усилие на цялата международна общност да се търсят пътища за мир. Папата пожела на България здраве и благоденствие. Той наистина е запознат с нашите проблеми и ни пожела повече деца - на фона на всеобщото застаряване в Европа. Пожела да се грижим повече и за възрастните хора”, поясни президентът. И поясни,че е подарил на главата на Римокатолическата църква икона на Светите братя Кирил и Методий.

Радев покани президента на РСМ на посещение у нас

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която води държавно-църковна делегация в Рим и Ватикана, е изразила готовност за среща с българския президент Румен Радев, който също е в Рим. Тя обаче няма да се реализира по време на посещенията им там, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие Мариела Величкова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase