Това е вторият набор от изображения от началото на мисията

Европейският космически телескоп „Евклид“ разкри нови изображения на Космоса, предаде АФП. Това е вторият набор от изображения, публикувани от Европейската космическа агенция. "Евклид" стартира миналата година в рамките на първата в историята мисия за изследване на тайните на тъмната материя и тъмната енергия.

Учен: Слънчевата система е нетипична за Вселената

Научният ръководител на проекта "Евклид" Рене Лаурейс заяви, че е много развълнуван от изображението на масивен куп галактики, наречен Abell 2390.

Изображението на клъстера, който се намира на 2,7 млрд. светлинни години от Земята, обхваща повече от 50 000 галактики. Само една галактика - като нашата - може да бъде дом на стотици милиарди или дори трилиони звезди, всяка от които може да бъде по-голяма от Слънцето.

Пътешествие в Космоса: Телескопът „Джеймс Уеб”, който отвори широко прозореца към Вселената (ВИДЕО)

В Abell 2390 „Евклид“ успя да открие слабата светлина на "звезди-сираци", които се носят между галактическите купове, казва Жан-Шарл Кюандър, френски учен, работещ по „Евклид“. Тези звезди са изхвърлени от галактиките, "създавайки своеобразен облак, който заобикаля целия куп", каза Кюяндър. Според астрономите това странно явление насочва към наличието на тъмна материя между галактиките. Смята се, че тъмната материя и тъмната енергия съставляват 95% от Вселената, но ние не знаем почти нищо за тях. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: БГНЕС