Президентът беше положен в джамията „Имам Реза“

Иранският президент Ебрахим Раиси беше погребан в свещения град Машхад. Хиляди опечалени иранци се стекоха за погребението на Раиси, които загина на 19 май в хеликоптерна катастрофа, съобщи Middle East Monitor.

63-годишният Раиси беше широко смятан за кандидат за наследник на 85-годишния върховен лидер Али Хаменей. Мохамед Мохбер, който беше първи вицепрезидент, ще изпълнява функциите на временен президент до провеждането на избори през юни.

Раиси беше положен в джамията „Имам Реза“, която е считана за най-свещеното ислямско място в Иран.

Раиси загина на 19 май при катастрофа с хеликоптер, в близост до границата с Азербайджан. Заедно с иранския президент на борда на хеликоптера бяха още 7 официални лица, сред които и външният министър Хосейн Амир-Абдоллахиан.

В Министерството на външните работи в Техеран се проведе церемония в памет на Амир-Абдоллахиан, на която изпълняващият длъжността министър на външните работи Али Багери Кани го определи като мъченик.

Амир-Абдоллахиан беше погребан южно от Техеран в светилището на Шах Абдолазим в град Рей - мавзолей, в който са погребани видни ирански политици и творци.

Снимки: БГНЕС

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС