Празничната програма в София започна с традиционното шествие

Днес отбелязваме 24 май - Денят на славянската писменост и култура, на българската азбука, просвета и на славянската книжовност. 

Шествия и празнични прояви се проведоха в десетки градове в цялата страна. В София голямото шествие тръгна от Археологическия музей и стигна до точката на официалното честване - Народната библиотека "Свети Кирил и Методий".  

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

Част от шествието бяха и висшите държавници - президентът Румен Рдаев, премиерът Димитър Главчев, министърът на образованието Галин Цоков и други официални лица.

"Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието. Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Поклон пред просветителите на българския народ", заяви в тържественото си слово президетът Румен Радев. 

"Върви народе възродени”. Стоян Михайловски написа текста, а Панайот Пипков - музиката. Моето послание е: С книжовността, таз сила нова, съдбата ти си поднови. Чeстит най-светъл български празник на всички", отправи поздрав към събралите се пред Народната библиотека хора премиерът Димитър Главчев. 

На 24 май: Забраняват паркирането и преминаването през част от центъра на София

"Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство. Честит празник на всички! Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение", заяви и кметът на София Васил Терзиев. 

През целия ден входът в общинските музеи и галерии в столицата ще бъде свободен.

Oткрит беше и пролетният Панаир на книгата, а вечерта в театър "Българска армия" ще бъдат раздадени наградите "Аскеер".

Пловдив е градът, в който за първи път преди 173 години е поставено началото на националните чествания на Деня на първоучителите Кирил и Методий.

Това се е случило през 1851 г. по инициатива на Найден Геров в тогавашното епархийско училище. В момента в сградата се помещава Хуманитарната гимназия "Свети свети Кирил и Методий", откъдето тръгна празничното шествие, което премина по улиците на града. 

В него участие взеха хиляди ученици и учители от над 50 пловдивски училища, както и културни дейци. Парадното шествие премина по главната улица в града и стигна то централния площад. Кулминационният момент беше тържествен празничен поздрав на над 200 деца от хоровете на Пловдив.

Празнично шествие и в Монтана по случай Денят на славянската писменост и култура, на българската азбука, просвета и на славянската книжовност.

То започна на бул. „3 март”. Деца от над 25 училища и детски градини се включиха в него. Водеше го духовата музика на Монтана и мажоретният състав.

По-късно в града ще има и празничен концерт. 

Шествието по повод 24 май във Враца мина през цялата централна част на града.

Участниците носеха три 15-метрови флага, върху които бяха изписани българската съвременна азбука, кирилицата и глаголицата. 

Във Варна по традиция се провежда едно от най-големите празнични шествия в страната. В него се включиха стотици ученици, студенти и културни дейци от различни училища, университети и културни институции в морската ни столица. Кулминацията в морския град беше край катедралата "Успение Богородично".

В празничното шествие в Русе учениците носиха 80-метров трибагреник. Знамето е изработено от възпитаници и учители от Гимназията по облекло. То премина за втора година по улиците на града, носено от над 200 ученици. 

Начело на празничното шествие във Велико Търново застанаха мажоретки от едно от началните училища в града. Те танцуваха по улиците на старопрестолната ни столица под звуците на маршова и фанфарна музика. 

В Бургас над 11 000 ученици, учители и представители на просветата, културата и духовенството се включиха в празничното шествие по улиците на морския град. 

 

В Хасково над 1500 възпитаници на 18 детски градини, училища и университети се включиха в празничното шествие по улиците на града. 

В Стара Загора в началото на празничното шествие бяха пуснати балони, върху които бяха изписани буквите от българската азбука. 

Повече по темата гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase