Инициативата се проведе в социалната мрежа Threads

Под надслов „Животът няма „аУтокорект“, 50 дни преди държавния зрелостен изпит по български език и литература, се проведе публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. Тo бе специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи – Threads, част от групата на Meta.

"Числата на седмицата": Възрастните българи са грамотни, децата - не чак толкова

„Чрез дигиталното помагало, се опитахме се да достигнем до хората, които имат нужда да овладеят по-добре българският език и способността да мислят. Има светлина в тунела, регистрирахме голям интерес от страна на младите хора”, коментира в студиото на „Здравей, България” Доротея Николова, учител, подкрепящ кампаниите на „Как се пише”. Тя обясни, че верните отговори на въпросите са малко над 50%, като това е на границата за среден три като оценка, според световните стандарти.

Колко (не)грамотни са завършващите ученици? Платформата "Как се пише" ще помага на зрелостниците

„Много хора участваха в анкетите, повече от 3000 души. Това е голямо постижение за анкета в социална мрежа. Трябва да подбираме и ресурсите, които подготвяме, за да са насочени към младите хора. Те се интересуват от популярните певци, актьори, изкуствения интелект. Опитваме се да достигнем до младежта, по малко по-различен начин”, разказа Павлина Върбанова, създател на платформата „Как се пише”. Според Николова образованието е единна част от общестовото.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase