Президентът отправи поздрав по случай 24 май

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на роден език е духовен подвиг и се посреща с жажда и възхищение от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цял един народ. Скромни наглед книги преобръщат цели епохи“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си за 24 май. Държавният глава участва в тържественото шествие и церемонията в София.

„Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, привличат водещите умове и таланти, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи”, каза още президентът.

„Наскоро бяхме поставени в ситуация вратите на нашите университети да затворят. Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество, ще чуем техния призив за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения”, допълни Румен Радев. 

Той посочи, че вече е имал среща с протестиращите представители на университетите.

 

Повече гледайте във видеоматериалтие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase