Писателят разказва за важността на думите

„24 май винаги е бил свързан с образа на много деца, учители, родители, вървящи по улицата - картината на шествието. Със своето произведение „Върви, народе възродени” Стоян Михайловски ни завещава да вървим напред към просветата, към светлите бъднини. Това е химн на нашето възраждане, което първо трябва да бъде духовно”. Това каза в ефира на „Здравей, България” писателят Захари Карабашлиев.

Писателят Тони Николов разказва за силата на думите

Той обясни, че 24 май възниква като празник през Възраждането, много преди да има независима българска държава. „Този празник маркира нашето осъзнаване за различност и идентификация. Ние бележим колко държим на науката, колко държим нашите деца да се изучат, да имаме собствена държава и образование”, каза още Карабашлиев.

Според писателя българите нямат никакви пречки да повторят този духовен и нравствен възход, който е съществувал през Възраждането на България. „Апатията е сериозен бич на обществото. Но на 24 май говорим за тези, които успяват да вдигнат хората духом, и да ги обединят в една добра кауза”, смята Карабашлиев. Той добави, че е изключително важно какво казва човек чрез думите и буквите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase