Решението, прочетено от съдията Науаф Салам, е в отговор на спешна молба, подадена от Южна Африка

Висшият съд на ООН нареди на Израел "незабавно" да спре военните си действия срещу южния град Рафа в Газа, като заяви, че хуманитарната ситуация в палестинската територия е "катастрофална", предаде ДПА.

Решението, прочетено на глас от съдията Науаф Салам, е в отговор на спешна молба, подадена от Южна Африка, която обоснова молбата си до МС с аргумента, че предишните мерки на съда във връзка с войната в Газа са били неадекватни.

Израелските сили са убили командир на "Ислямски джихад" близо до Рафа

Макар че решенията на съда са обвързващи, той не разполага със средства за налагане на принудителното им изпълнение. Съдът обаче може да призове Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия, посочва ДПА.

Ето и първите реакции след обявяване на решението:

Басем Наим, член на „Хамас“:

„Ние приветстваме решението на Международния съд, което нарежда на ционистките окупационни сили да прекратят военната си агресия в Рафах. Смятаме, че това не е достатъчно, тъй като агресията на окупаторите в ивицата Газа и особено в северната част на Газа е също толкова брутална и опасна.

Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН незабавно да превърне това решение на Международния съд в практически мерки, които ще принудят ционисткият враг да го изпълни.

Приветстваме искането на съда да бъде разрешено на разследваща комисия да навлезе в ивицата Газа, за да разследва действията по време на войната и геноцида срещу палестинския народ. „Хамас“ обещава да сътрудничи на разследващата комисия.“

Говорителят на Палестинската автономия Набил Абу Рудейнех:

„Офисът на президента приветства решението на Международния съд, което представлява международен консенсус по искането за прекратяване на пълномащабната война срещу Газа.“

Израел:

След оповестяване на решението министърът на финансите Бецалел Смотрич каза, че тези, които искат от Израел да спре войната, искат също така той да престане да съществува, на което Тел Авив няма да се съгласи.

Лидерът на опозицията Яир Лапид посочи, че неуспехът на съда да обвърже искането за прекратяване на бойните действия с искането за връщане на израелските заложници в Газа е „морален срив и морална катастрофа“.

Бившият израелски пратеник в ООН Дани Данон добави: „Докато съдиите от Международния съд в Хага решават в комфорт и се връщат при семействата си, 125 заложници гният в тунели. Израел няма да прекрати войната, докато заложниците ни не бъдат върнати у дома и „Хамас“ не бъде напълно победен.“

„Никоя сила на света няма да спре Израел да защити своите граждани и да преследва Хамас в Газа“, каза преди оповестяване на решението говорител на израелското правителство.

Южна Африка:

"Южна Африка приветства решението, взето от съда днес.(...) Това нареждане е новаторско, тъй като за първи път изрично се споменава, че Израел трябва да спре военните си действия в който и да е район на Газа. Това дефакто е призив за спиране на огъня. Това е нареждане към основната страна в този конфликт да прекрати своите войнствени действия срещу народа на Палестина.“

Европейският първи дипломат Жозеп Борел:

Това решение кара ЕС да избира между зачитането си към международните институции за върховенство на закона и подкрепата си за Израел, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Какъв ще бъде отговорът (на ЕС) на решението на Международния съд, което беше взето днес, каква ще бъде нашата позиция? Ние трябва да избираме между нашето зачитане на международните институции за върховенството на закона или за нашата подкрепа за Израел", посочи той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА, Валерия Динкова, БТА