Киев се бори с ново руско сухопътно нападение в областта от 10 май

Украинските сили са спрели напредъка на Русия в североизточната част на Харковска област и сега контраатакуват. Москва обаче засилва настъплението си в други части на фронта, съобщи украинската армия.

Путин: Не се планира превземането на Харков

Киев се бори с ново сухопътно нападение в Харковска област от 10 май, когато хиляди руски войници щурмуваха границата, постигайки най-големия си териториален напредък от 18 месеца насам.

Президентът Зеленски посети столицата на региона, за да обсъди битката за Вовчанск - град, който се намира на по-малко от пет километра от границата.

"Украинските сили за отбрана спряха руските войски в Харковския сектор. Ситуацията е под контрол, водят се контранастъпателни действия", заявиха от армията.

Украинската армия отстъпва в Харковска област

"Въпреки първоначалните успехи противникът напълно затъна в уличните сражения за Вовчанск и понесе много големи загуби в щурмовите части. В опит да превземе града Русия в момента прехвърля резерви от различни сектори, за да подкрепи активните щурмови операции, но без резултат", заяви украинският главнокомандващ Олександър Сирски.

Той предупреди, че ситуацията е неспокойна на източния фронт, където Русия твърди, че нейните сили са постигнали редица успехи през последните две седмици.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС