Борбата на специалистите е тя да не е изключение, а масова практика

Всяка година повече от 6 хиляди деца у нас се раждат недоносени. Според доклад на Световната здравна организация така наречената кенгуру-грижа оказва значително влияние върху лечението на бебета, които тежат под 2 килограма. Такава практика у нас обаче се прилага в едва 10 болници.

„Моят син се роди 910 грама, като след много тежка бременност се наложи спешна операция тук в болница „Шейново”. Не му даваха много шансове като толкова малък ембрион бременността ми да продължи, но ето го тук”,  разказва Петя Махалнишка.

Роден по спешност, за Дилян първият досег не бил с мама. А с медицинската апаратура. „Последваха дълги 62 дни. Можех само да го наблюдавам през кувьоз за месец”, спомня си майката.  

Докато един ден не дошла и първата им прегръдка. „Не смеех да мръдна, той беше толкова мъничък”. Прегръдка след прегръдка Дилян успява да наддаде до 2 килограма и 100 грама и да се прибере вкъщи.

България се включи в Световния ден на кенгуру-грижата

А днес вече и да помага на мама в грижите за по-малкото си братче. „Още ми е шок, тъй като тое е на почти 5 месеца и е почти 7 кг, а Дидо 7 кг. беше след годинката”, посочи Махалнишка.

Вече идва в болницата само за да види лекарите, които са помогнали в битката му за живот. Сред тях е д-р Узунова, в чийто ръце са проплаквали бебета дори под 600 грама. „Страхотна гордост е да видиш едно човече вече пораснало, което е било с размери колкото шепата ти”, казва тя.

В столичната болница „Шейново” кенгуру-грижата е практика от седем години. „За нас беше обект на пречупване на мисленето. Първоначално с един по-дълъг престой на родителите в отделението, след повече от един час двукратно в деня, без прекъсван в почивни дни”, уточнява докторът.

Годишно у нас се раждат около 6 500 недоносени бебета. Не всички обаче имат възможността за получат своята лечебна прегръдка. „Това не е просто един сантимент, едно гушкане и нищо повече. Това е част от терапевтичната подкрепа за децата. На практика лишаването на децата от кенгуру-грижа е лишаване от пълния обем здравни грижи, които могат да им бъдат предоставени”, отбелязва логопедът и специалист по ранна детска интервенция Маргарита Габровска.

Затова борбата на специалистите сега е кенгуру-грижата да не е изключение, а масова практика.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase