Военният самолет ще кацне на летище София около 14 ч.

„На 29-и май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15.00 часа“. Това заявиха в прессъобщение от Фонд „Цар Борис и Царица Йоана“.

„Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“. Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Дворецът на българските царе: Тайните на резиденцията

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд“, добавиха от фонда.

Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта на монарха. До сега останките бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС