„Маршрутът ще се минава за 3 часа”, поясни той

Високоскоростната влакова линия София - Бургас трябва да бъде готова до 2027 година. Това обяви в ефира на „Здравей, България” министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

„Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни за повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ. Разстоянието от София до Бургас е 360 км, като машината ще се движи със 160 км/ч и ще минава маршрута за 3 часа”, поясни той.

Нови попълнения в БДЖ: Първите 19 модернизирани вагона пристигнаха от Германия

По думите му към националната транспортна схема ангажимент имат както общините, така и Министерството на транспорта.

„Преди около 3 седмици подписахме договор с швейцарска компания и ще получим осем двуетажни влака. Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза още транспортният министър.

БДЖ въвежда видеонаблюдение във влаковете

Той обясни, че у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева.

Според него трябва да има повече мостове между държавите – като „Дунав мост” и „Дунав мост” 2, за да се подобри транспортната комуникация. „В началото на годината подписахме заявление за кандидатстване за изграждане на трети мост”, поясни Гвоздейков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase