Земеделски производители и предприемачи в целия регион също въвеждат иновации и търсят решения за справяне с продоволствената криза

Загубите след прибиране на реколтата се отразяват на икономическото благосъстояние на дребните земеделски производители в цяла Африка. На континента се произвеждат около 25% от втория по големина търсен плод в света - бананите. В Зимбабве, младият предприемач Брайт Незомба прави фурор, като не само намира начини за решаване на проблема със загубите след прибиране на реколтата, но и снабдява общността си с инструменти за увеличаване на печалбите. Той прилага и иновативен подход за борба с недостига на храна, съобщават Voice of America (VOA). Той създава компанията Nezox Brands.

Как жителите на Малави се борят срещу глада (ВИДЕО)

Бананите от клас “А” са тези, които нямат петна и са готови за пазара. Бананите от клас “Б” са тези, които не са израснали правилно и обикновено трудно се продават.  Незомба намира начин да направи специално брашно, произведено изцяло от банани. Той започва да събира плодовете от местните ферми, независимо от техния клас. Почиства ги, нарязва ги, включително и банановите кори, изсушава ги в дехидратор, захранван със слънчева енергия, който сам е конструирал. След като изсъхнат напълно, бананите се смилат на фино брашно, което вече е готово за пазара. Това екологично изобретение привлича вниманието на граждански организации, които виждат потенциала му.   

Активистът Тръст Кудзай казва, че иновацията е изключително полезна, тъй като нищо от продукцията не се изхвърля.

Недостиг на храна в Сомалия: Климатичните промени влияят върху земеделието

Докато в повечето части на Южна Африка се налага да се търсят алтернативи за борба с преобладаващата продоволствена криза, причинена от феномена "Ел Ниньо", Незомба се надява, че неговият продукт, който значително увеличава производството на бананово брашно месечно, ще бъде полезен. Много земеделски производители и предприемачи в целия регион също въвеждат иновации и търсят решения за справяне с недостига на храна, като гарантират, че всички ресурси се използват ефективно, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, vesti.bg