Шофьор, причинил смърт на пътя, да бъде задържан до 8 месеца, а не както досега 2, искат от прокуратурата

Прокуратурата със законодателни предложения - шофьор, причинил смърт на пътя, да бъде задържан под стража до 8 месеца, а не както досега - 2. По неотложност да се вземат проби за алкохол и наркотици на шофьорите, дори ако смъртта е причинена по непредпазливост.

Две години след като 20-годишният Димитър Дойнов беше убит на пътя край Боровец, днес на входа на Самоков негов билборд припомня за смъртта му.

Протест в Самоков след смъртта на млад мъж, пометен от автомобил

„Когато го погледнат билборда, ще знаят, че Митко не е сред тях. Митко е убит на пътя. Когато видят един такъв билборд, да помислят дали ще се качат пияни и дрогирани. Затова го сложихме, за да предпазим другите”, казва майката Христина Дойнова.

Делото за смъртта на Димитър вече се разглежда в съда. Обвинен е 34-годишният шофьор, който след катастрофата бяга. По-късно от прокуратурата съобщиха, че той е карал пиян с 1,49 промила. Майката на Димитър смята, че след катастрофа проби за алкохол и наркотици трябва да се вземат задължително без право на отказ.

„Не стига, че го убива на пътя, бяга и след толкова часове е намерен и отказва тест за наркотици. Само за алкохол и след 3-4 часа ефектът е никакъв”, коментира Христина Дойнова.

От прокуратурата искат по неотложност да може да се вземат проби от кръвта и слюнката на шофьори, причинили катастрофа дори по непредпазливост. Сега процедурата е дълга и отнема време, обясняват от обвинението.

„Тъй като е много важно да се установи в много кратък период след настъпването на ПТП дали е управлявал МПС след употреба на алкохол, или наркотични вещества, защото това се явява по-тежконаказуемо престъпление”, обясни Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София.
 
Според държавното обвинение до 8 месеца трябва да стои задържан, който е обвинен за смърт на пътя при непредпазливост. Сега максималният срок за задържане е 2 месеца.

„Два месеца е много кратко. По делото „Семерджиев”, той беше задържан за повече от 2 месеца, тъй като имаше обвинение за държане на наркотични вещества. Ако той нямаше такова обвинение, трябваше на втория месец да бъде освободен от мярката за неотклонение „задържане под стража”, обясни Христо Кръстев.

Адвокати обаче смятат, че предложенията на прокуратурата са популистки.

„Съгласен съм, че трябва да има някакъв вид репресия срещу подобен тип престъпления, те са с висока степен на обществена опасност. Но те са направени по непредпазливост и не следва да има наказание с предварително задържане. 8 месеца е прекомерно висок срок”, смята адвокат Николай Петров.

За родилите на Димитър остава очакването за справедливост в съда.

„Ние не живеем, просто съществуваме. Един ден да мине друг да дойде”, казва Христина Дойнова.  

„Времето нито лекува, нито помага. Всеки ден е кошмар”, казва бащата Димитър Дойнов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase