Главнокомандващият украинската армия проведе разговор с френския министър на отбраната

Главнокомандващият украинската армия ген. Олександър Сирски каза, че е подписал документи, разрешаващи на френски военни инструктори скоро да посетят украински тренировъчни центрове, предадоха "Ройтерс" и БТА.

"С удоволствие приветствам инициативата на Франция да изпрати инструктори в Украйна, които да тренират украински военнослужещи“, написа в "Телеграм" Сирски, след като проведе видеоразговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню.

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва

"Вече съм подписал документите, които ще позволят на първите френски инструктори скоро да посетят нашите тренировъчни центрове и да се запознаят с инфраструктурата и (личния) състав“, заяви украинският генерал.

Сирски не даде повече подробности, но каза, че вярва, че решимостта на Франция би окуражила и други партньорски държави да се присъединят към този "амбициозен проект“.

Френското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитване за коментар, посочва "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон обаче намекна за изпращането на войски в Украйна по време на конференция в Париж на 26 февруари, като каза, че те ще помогнат за тренирането на украински войници в Украйна.

В изявление за "Ройтерс", Льокорню каза: „Както вече споменахме няколко пъти, тренировките на украинска територия са един от проектите, които бяха обсъдени на конференцията за подкрепа на Украйна, свикана от президента на Републиката на 25 февруари. Както и всички обсъдени проекти по онова време, това направление продължава да бъде обект на работа с украинците, по-специално за да се разберат точните си нужди.”  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: Валерия Динкова, Петя Димитрова, БТА