Случаят е от Великобритания

Съдът в Лондон обявява присъдите на петимата български граждани, които бяха признати за виновни за една от най-големите измами със социални помощи във Великобритания. Освен това ще бъде взето решение каква част от личното им имущество да бъде конфискувана, за да се опитат органите да възстановят открадното. 

Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са успели да откраднат близо 54 млн. паунда от британската хазна. Те са отправили повече от 6000 фалшиви молби за социални плащания, като са използвали подправени договори за работа и наеми.

Българите, обвинени в източване на 54 млн. паунда във Великобритания, ще отговарят и за пране на пари

Престъпната им схема е действала близо пет години, преди да бъдат арестувани за първи път през май 2021 г. По време на претърсване на домовете им полицията е открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. На едно от 900-те цифрови устройства, които са използвали за източването на помощи, е намерен и уличаващ клип. На него се вижда как те обсипват апартамент със стотици банкноти от по 20 паунда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase