Въпросът за посоката на движение стои от древността до днес

В по-голямата част от Европа и Северна Америка шофират от дясната страна на пътя, докато Великобритания и нейните бивши колони, като Индия, Пакистан, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Хонконг, Сингапур и пр. шофират отляво.

От Югославия до Южна Африка - коя е любимата кола на поколения по цял свят (ВИДЕО)

Къде за пръв път е установено подобно правило? Някъде между изобретяването на бетона и акведуктите,римляните построяват и първите пътища. И тогава решават от коя страна на пътя трябва да са хората. В Древен Рим повечето хора били с доминираща дясна ръка и възсядали конете си от лявата страна. Те използвали десните си ръце, за да размахват мечовете си. Което означавало, че било по-лесно да се движат от лявата страна на пътя.

Снимка: Getty Images

Спекулира се, че американците първи са преминали от дясната страна на пътя след войната за независимост. Това било начин за скъсване с колониалното минало и опит за отказ от установените конвенции.

Снимка: Getty Images

И макар да изглежда, че правилата са издълбани в камък, до 2009 година държавите са променяли мнението си.

Археолози разкриха древни градежни техники, използвани при строежа на Колизеума (ВИДЕО)

На 7 септември 2009 в малката островна държава Самоа прозвучава глас по радиото, който казва на хората да спрат автомобилите си, където и да се намират. Това е гласът на министърът на полицията, който подготвя хората за голямото превключване от дясната към лявата страна на пътя. Причината? Правителството иска да приеме същите стандарти за шофиране, като най-близките съседи на острова Австралия и Нова Зеландия, защото това би улеснило вноса на превозни средства за самоанци, които ще имат достъп до по-евтини, употребявани коли. Интересното е, че при смяната няма регистрирани инциденти.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase