Обвиняемите отказаха коментар пред камерата на NOVA

Няколко дни ще продължи съдебното дело срещу петимата българи, които бяха признати за виновни за една от най-големите измами със социални помощи във Великобритания. Според Кралската прокуратура те са успели да откраднат близо 54 млн. паунда от британската хазна.

Българите, обвинени в източване на 54 млн. паунда във Великобритания, ще отговарят и за пране на пари

Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева присъстваха в съдебната зала, но отказаха коментар пред NOVA. Защитата им също каза, че няма да говори по случая до окончателното произнасяне на присъдите, което се очаква в четвъртък.

Представител на кралската прокуратура в продължение на почти ден чете обвинителния кат срещу сънародниците ни. По думите му престъпната схема е действала поне пет години. Петимата българи са успели да отправят над 6000 фиктивни молби за различен тип социални плащания. Използвали са както реални хора, за да го направят,  така и редица фалшиви документи, включително актове за раждане на деца, които не съществуват. Според британските валсти е имало буквално "внос на българи" на Острова, за да се възползват от добрата социална система. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase