Дълговете на домакинствата, включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове

Светът има дълг от 315 трилиона долара, който продължава да расте. Това е зашеметяваща сума, съобщава Институтът по международни финанси (IIF), цитиран от Си Ен Би Си и БТА. В тези данни влизат задълженията на правителствата по света, бизнесът и домакинствата.

На този фон през настоящата година глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 109,5 трилиона долара - малко над една трета от този глобален дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дълговете на домакинствата, включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара.

Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти в размер на 91,4 трилиона долара.

Около две трети от дължимите 315 трилиона долара произхождат от развити икономики, като САЩ допринасят най-много за тази дългове. Но като цяло съотношението между дълга и БВП в развитите икономики намалява.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит, заявяват от института.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Марин Милков, БТА