Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита ръст на цените на едро

Цената на основни хранителни продукти, както и на плодовете и зеленчуците продължава да върви нагоре, макар и да се отбелязва сезонно поевтиняване на пресните зеленчуци. Индексът на тържищните цени се е повишил с 1,37 на сто до 2,140 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Експерт: С минималната заплата в Румъния може да купим 20 основни храни 15 пъти, а в България - 8,2 пъти

В Монтана няма рязко поскъпване на продуктите. Според Камен Аврамов, собственик на хранителен магазин, има промяна на борсовите цени. "В търговията на дребно от доста време цените са постоянни, което е обусловено от намаленото потребление. Има промяна и в самия начин на пазаруване - хората се ориентират все повече към полуфабрикати, кетъринг и заведения за бързо хранене. Пазарните повишения може да се поемат от складовете на едро. Има еднакви продукти на различни марки с чувствителни разлики в цените. Големите производители поддържат основните си стоки на близки, нормални цени. Увеличаване на печалбата се търси чрез пускане на нови продукти на пазара", коментира той. И допълни, че фермерските пазари много конкурират търговията на дребно.

Има покачване на цените в световен мащаб, смята доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. "Има по-слаби реколти през стопанската година - от септември до септември. Имаше наводнения в Русия, войната в Украйна продължава, тези фактори влияят. Ще има леко покачване, но като цяло цените ще се задържат на сегашните си нива", прогнозира той.

Какво могат да си купят пенсионерите с великденската добавка от 100 лева

От своя страна доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник към БСК, посочи, че цените на оранжерийните продукти намаляват, а на вносните се вдигат. "Глобалните климатични промени доведоха до големи проблеми в световен мащаб, а цените на борсите скочиха. Русия и Украйна са големи производители на добавки за млечни продукти. Имаме и вътрешни причини за ръст на цените - те са макроикономически. Административното увеличение на доходите, без ръст на БВП и производителността, не може да доведе до по-голямо предлагане, а само до увеличение на цените. Нискодоходните групи пазаруват главно млечни продукти и хляб, краставици, домати - това създава инфлационни предпоставки", отбеляза той. 

По думите му общата годишна инфлация няма да надмине 3,4%. "Това е проблем за влизането в еврозоната. Цените зависят от това дали ще има устойчиво правителство и актуализация на бюджета", допълни Ножаров. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase